Artister

Durspelstrion (Jämtland/Norge/Värmland)

Efter ett uppehåll på drygt 20 år, gjorde den dynamiska durspelsduon beståenda av Mikael Nolervik (Krokom i Jämtland) och Sofia Åström (numera från Akershus i Norge) en “come-back” i april, 2017, tillsammans med basisten Jerker Karlsson (från Långserud i Värmland), och gjorde ett uppträdande på den ståtliga Gamla Teatern i Östersund. Det blev en utmärkd upplevelse och tog publiken med storm!Det är en stor ära att få besök av denna fantastiska trion, som kommer att göra sitt andra “ny-gamla” uppträdande i Laxviken!

 

Grenslåt (Jämtland/Tröndelag)

 Består av 3 karlar från Lierne/Snåsa trakten i Nord-Tröndelag och en från Norderåsen i Jämtland. Gruppen bildades i 2012 och har blivit mycket populär i gränslandet Tröndelag-Jämtland och även vidare omkring. Gänget bjuder på riktigt rökande gammaldans och inte sällan tillsammans med själva Folke Lindqvist! Grenslåt stället upp till både dans och konsert på bägge festivaldagarna. Gruppens besättning är:

Lars-Håkan Eriksson, fiol, gitarr. Bor i Norderåsen. Bildade sin första orkester ca 1976, “Lars-Håkans” och höll på fram till 1984. Sen var det bara sporadiska spelningar, men 1998 återuppstod “Lars-Håkans” med andra medlemmar och fortsätter alltjämt och fick en nytändning för två år sen, när Iwan Johnsson slutade med ålderns rätt och Thord Wikén kom in som dragspelare.

Björnar Holand, dragspel. Bor i Trevik, Nordli. Bildade orkestern “Björnars” 1975 tillsammans med bl.a. Jan Totland. Orkestern håller fortfarande på. och så brukar han ackompanjera sin fru, Toril Gustavsen, när hon är ute och sjunger, mest visor. Björnar är också engagerad i de årliga Pe Torsaspelen i rollen som “Anton”. Det spelas varje sensommar i byn Kvelia.

Jan Totland, gitarr, dragspel, torader, enrader, sång mm. Bor i Sörli och jobbar som musiklärare och är en multimusikant. Har spelat ihop med Björnar sedan 1975. Har varit ledare för manskkören “Likaerekoret” spelat i dragspelsklubb och är inte främmande för att imitera Elvis Presley.  I Grenslåt är gitarr huvudinstrumentet.

Birger Håpnes, kontrabas, sång. Bor i Snåsa och jobbar som länsman i Grong. Han har spelat i flera olika konstellationer och är medlem i Fiskums orkester från Snåsa. Spelar också gitarr.

 

Jämtstårsan (Jämtland)

Är ett glatt kvinnligt gäng som stammar ur dragspelsklubben Jämtbälgen i Östersund, och som övar varje vecka i klubbens lokal i Lugnvik. Damerna ställer upp på konserten på lördag eftermiddag.

 

Verknuffaran (Jämtland)

Verknuffaran startades hösten 2006 ur dragspelsklubben Jämtbälgen i Östersund. Gänget ställer upp på konserten på lördag och även till ett danspass senare om kvällen. Det är inte alltid lätt att få alla medlemmar samlade till en gemensam bild:

Men på denna bild finns, på övre raden från vänster: Christer Lilliehöök, Einar Einar Thuné, Olle Edlund, Sture Blom, Kurt-Göran Lindgren, Gunnar Jonsson, Staffan Nilsson och Erling Hansson. Nedre rad från vänster: Gärd Åslund, Ann-Britt Klingberg, Bibban Jansson, Kalle Jansson, Inger Wallin och Agneta Haugnes. De som saknas är: Sven Adolfsson durspel, Maud Brännsved cittra, Arnljot Brännsved durspel och Rolf Jonsson ukulele.

 

Reidar Aksnes Orchestra (Norge)

Einar Holmli – trekkspill, Reidar Aksnes – trekkspill, Tore Holmli – trekkspill,
Andreas Haugan – gitar/sang, Einar Olav Larsen – fiolin/bass, Svein Berg – bass

Vi er en gjeng voksne “gutter” (ikke Einar Olav, bare 38 år!) fra Verdal som spiller opp til dans i forskjellige anledninger, pensjonistfester, bryllup, gebursdager,begravelser, og andre tilstellninger som passer til vår type musikk. ( Det finnes noen opptak av oss på You-tube).

Vi spiller mest gammeldansmusikk ( Reidar har komponert en del gammeldans) men også “svensktoppar”.

Vi har mest oppdrag i Trøndelag, men også i Nordland og Sverige, det er ikke så mange oppdrag om sommeren, og det er ok for da gjør vi noe annet!

Vi gleder oss til å komme på “Spelmannsstemma” i Laxviken i august!

 

MoMMusik Trio (Sverige/Norge/Finland)

Mona Stjerndorff: Utbildad musikpedagog, med lång erfarenhet, god vana av dirigering och orkester med bred utbildning. Tvärflöjtist, men spelar även piano, ukulele, blockflöjt och nyckelharpa. Driver musikföretag tillsammans med sambon Mauri. Besök gärna www.mommusik.se

 

Örjan Matsson: Utbildad musikpedagog och konsertviolinist både i Sverige och Norge, med lång  erfarenhet. Har  jobbat som musikpedagog i Sverige, men är idag verksam på  Lofoten i Norge. Örjan har spelat med i Trondheims symfoniorkester samt i ett antal olika kammarorkestrar, men började sin musikerbana som 10-åring, inspirerad av den berömda folkmusikern Jonas Nahlin. Via folkmusik är han en stor traditionsbärare av hela norra Sveriges folkmusikrepertoar. Örjan har turnerat både i USA och Kanada samt spelat in ett antal CD. Örjans pappa Hugo är dragspelare och har varit ledare bla för “Jämtbälgen” i Östersund.

 

Mauri Eira: Utbildad musikpedagog/handledare/dirigent vid SMI och KMH, spelat dragspel sedan 4 års ålder, och med förebilder Jularbo, Sundquist, Frosini, Andrew Walter, Vesterinen, Pihlajamaa, Norrback, Ellegaard mfl. Spelar durspel, dragspel, klarinett, bas, nyckelharpa mm. Driver musikföretag tillsammans med min sambo Mona. Besök gärna www.mommusik.se.

 

Gäst-konfrancier Jonas Hansson (Sverige)

Är en musikant från byn Uppsälje i Vansbro kommun som haft musik som sitt stora intresse hela livet. Dragspel är hans huvudinstrument, men Jonas har varit gitarrist och basist i både dansband och popband. Jonas har även figurerat som skådespelare i revyer, bygdespel och olika teateruppsättningar. Sedan 1989 har han kamperat med vissångaren Byns Mats Larsson och 1995 bildades visgruppen ”Mylla” som är aktiva än idag med framträdande runt om i Sverige.

På senare år har dock dragspelet fått en större plats och 2014 inbjöd Jonas dragspelare till att komma och spela och umgås varannan vecka i Uppsälje Bystuga som ett sätt att främja dragspelandet. Dessa sammankomster har blivit mycket populära och dragspelare från stora delar av Dalarna kommer då och då på besök för att umgås och spela.

Jonas’ skicklighet och personliga stil, inte bara som musiker, men även som berättare och underhållare, kommer att passa utmärkt i Can-Jämt miljön. Och en smakfull dos av Dala-preg blandade med flytande kunskaper i engelska kommer säkert att tillöka det internationella ryktet om vår nya festival!

 

Killlingbergs Orkester (Norge)

Killingbergs är en familjorkester i Nord-Tröndelag med snart 90 år på nacken! Orkestern startades redan i 1928 och sedan dess har spelat till dans och diverse evenemang non-stop i tre generationer. Gruppen har faktiskt fått beröm som Norges äldsta aktiva familjorkester!

Orkestern har bestått av många olika medlemmar under årens lopp, men i nutidens besättning, är det Arnstein Killingberg, son till en av gruppens grundare och hans fru, Grete Melhus Killingberg, som styr orkesterbussen både längs Trondheimfjorden och långt vidare till diverse delar av Norge och Sverige och även ännu längre ibland, till Island, Färöarna, Shetland, och numera nästan varje år till Canada och USA.

Killingbergs har följt med populära musiktrender i alla år, och idag får man höra en bred blandning av stilarter ur gruppens repertoar. Allt från gammaldans, swing, cajun, trönder-rock, och amerikansk pop till country och boogie-woogie. Trots att det är nog dragspel och sång som står i centrum hos Killingbergs, kommer det alltid finnas duktiga gitarrister, fiolister, etc, och en mängd med stadig komp, inom och utom familjkretsen, som fyller ut den mångsidiga repertoaren.

I tillägg till underhållningen i år på Laxviken, kommer Grete ( två gånger norskmästare på durspel) att leda durspels-seminariet och det är Arnstein som sköter ljud under hela helgen.

 

Glenda Mueller (Canada)

Glenda är en 16-årig högskolselev från Sunnybrook, Alberta, Canada. Efter att ha spelat den traditionella ”Schwyzerörgeli” (schweitzisk durspel) en kortare period, bestämde Glenda sig för att gå över till ett allsidigare 5-radigt kromatiskt instrument i C-griff (svensk läggning). Hon har utvecklat sig snabbt på det nya spelet och hon syns ofta ute på diverse evenemang i centrala delen av provinsen Alberta, och vid många tillfällen tillsammans med sin gitarrspelande syster, Karin. I tillägg till sina instrumentala talanger, tycker Glenda om att sjunga och även då i lag med systern. Ofta väljer systrarna visor som innehåller intressanta och nära harmoniseringar, typ Simon and Garfunkel, bland andra.

På sitt dragspel, föredrar Glenda latinska och sydamerikanska rytmer som presenteras i sådana låtar som samban Tico Tico eller i tangon som El Choclo och La Cumparsita. Men hon är likväl på hemmaplan med nordamerikanska och europeiska stilarter. Bortsett från sitt intresse för den traditionella schweitziska musiken som hör hemma hos föräldrarna och förföräldrarna, har Glenda plockat fram även musik av Benny Andersson, Erik Frank, Eberhardt Jularbo och flera nordiska kompositörer till sin repertoar.

Uppträdandet på Can-Jämt festivalen blir Glendas första besök i de nordiska länderna. Hon anländer till Jämtland direkt ifrån Schweitz, där hon kommer att tillbringa den tidigare delen av sommaren, innan hon spelar på Can-Jämt och sedan återvänder hem till Canada.

Vi hoppas att både Glenda och Jämtland blir imponerade!

 

Swe-Cana (Sverige/Canada)

Swe-Cana är en international grupp som består av durspelaren/dragspelaren Sofia Åström ursprungligen från Värmland och numera bosatt i Norge, dragspelaren Edwin Erickson från Alberta, Canada, basisten Jerker Karlsson från Långserud i Värmland och trummisen Connie Jensen, också från Alberta, Canada.

Gruppens historia är långvarig, men intressant! Sofia och Edwin träffades tillfälligt på en privat fest i Östersund i jultiden 1988. Sensommaren 1989 blev Sofia med på en snabbturne tillsammans med en busslast musikanter ur dragspelsklubben Jämtbälgen, som Edwin ordnade i Kanada. Sedan blev det ännu en tur till Kanada och USA hösten därpå, då Sofia och Edwin, tillsammans med kände jämtländske dragspelaren Micke Nolervik turnerade i två månader på diverse ställen i västra Kanada och även på den berömde Norsk Höstfest i Minot, North Dakota. Samma år gjorde trion även ett flertal uppträdande i både Norge och Sverige.

Kontakten upphörde i drygt 20 år, innan Sofia och Edwin träffades igen helt tillfälligt i Ransäter sommaren 2013. Connie och Edwin var på turnee i Skandinavien tillsammans med ett kanadensiskt par och Ransäter var första spelningen på resan. Där spelade också Sofia och Jerker tillsammans med Louise Karlsson Band från Karlstad. Det var jättehärligt att träffas igen efter så många år! Som tur var, skulle både grupperna till norska Persmoen helgen därpå, där de två orkestrarna tillsammans fick avsluta helgens program!

Nu dyker gänget upp igen i Jämtland, där hela historien började!

Swe-Cana bjuder publiken till en unik blandning med gammaldans på internationellt sätt!

 

2 For the Road (Canada/Jämtland)

”2 For the Road” består av det kanadensiska paret, Connie Jensen och Edwin Erickson, som bor i Buck Lake, Alberta, Canada men som numera har även sitt andra hem i vackra Laxviken.

Edwin är ganska allmänt känd i många år som Jularbo-frälst dragspelare. Även Connie har varit med i sammanhanget och hanterat trummorna på diverse dansspelningar på båda sidorna Atlanten. Förmodligen mindre känt är faktumet att Connie är också pianist och kyrkorganist hemma i Canada och Edwin och Connie är aktiva sångare bägge två, dels i den lokala kören i närliggande Rimbey och dels ute på bygdegårdarna runtom i trakterna.

I duon,”2 For the Road” kommer den mindre kända avdelningen att ta en större roll. En stor del av repertoaren innehåller visor på engelska, svenska och norska, där Connie i tillägg trakterar pianot och slagverk, medan Edwin spelar dragspel och skriver arrangemang. Repertoaren täcker diverse genrer som country och country-swing, big-band, blues, folkmusik och självklart en del gammaldans.

Båda makarna har varit mycket involverade i uppbyggande och arrangemang av diverse evenemang under årens lopp, och det är ingen överraskning att paret deltar också i Can-Jämt festivalen i Laxviken. Man kommer säkert att se dem på språng under festhelgen!

Ännu många flera artister på väg!